• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Massage

 

Niemand is immuun voor stress. Te veel stress is op lange duur uitzonderlijk belastend voor lichaam en geest en daarom fnuikend voor de gezondheid.
Ons lichaam is daar ook niet voor gemaakt!


De oorzaken van stress zijn niet altijd gemakkelijk herkenbaar.
Stress kan het gevolg zijn van psychische en omgevingsfactoren zoals angst of depressie, perfectionisme, een voortdurende druk van deadlines, te veel tegelijk willen doen of het gevoel te ervaren de zaak niet in de hand te hebben.


Het belang van aanraking

In onze moderne, hectische maatschappij hebben we het vaak zo druk met van alles en nog wat dat we niet altijd tijd hebben voor lichamelijk contact.
Toch is het aanraken en koesteren van een partner, een kind, een familielid, een vriend onmisbaar voor een gezonde, gelukkige manier van leven.


De tastzin is het eerste zintuig dat tot ontwikkeling komt en het laatste wat intact blijft...

Onze huid is bedekt met receptoren van gevoelszenuwen, 

die prikkels ontvangen door warmte, koude, aanraking, druk en
pijn. De signalen van de receptoren gaan via de gevoelszenuwen
naar het ruggenmerg en de hersenen, waar de gewaarwordingen
worden geregistreerd en geïnterpreteerd. Dit proces gaat ons hele
leven door en onze tastzin functioneert vierentwintig uur per dag,
zelfs als we slapen.

 

Pasgeboren baby’s verwerken de meeste informatie via de huid. In de moederschoot wordt de foetus omsloten door de baarmoederwand, wat een troostend, geborgen en geruststellend effect heeft. Na de geboorte moet de baby het doen zonder de steun waar hij negen maanden lang aan gewend is geweest. 
Aanraking is essentieel om dat gevoel van steun te laten voortduren. 


Een baby moet worden gedragen en gewiegd in de armen van zijn moeder, in nauw contact met haar lichaamswarmte, zodat hij leert om zich in de buitenwereld aan te passen aan temperatuursveranderingen en open ruimten.


Aanraking speelt ook een bijzondere rol als we ouder worden en ‘minder’ voeling krijgen met de buitenwereld. Onze behoefte aan aanraking verdwijnt niet met het ouder worden… ze wordt alleen maar sterker! Bij dementerenden is het vaak nog de enige manier om contact te maken.

 

" Dankzij de emotionele betrokkenheid van de aanraking kunnen we 'afzondering' en 'afgeslotenheid' doorbreken en warmte en liefde terug integreren... "Onze houding inzake aanraking is vaak cultureel bepaald. Er spelen belangrijke sociale en culturele verschillen mee. In sommige culturen is het ongebruikelijk elkaar aan te raken, terwijl in andere culturen zo veel wordt omhelsd en gekust… dat het voor buitenstaanders vreemd kan overkomen.


Wat onze culturele achtergrond dan ook moge zijn… iedereen heeft een aangeboren vermogen om aan te raken en de behoefte om aangeraakt te worden.
Bij sommigen moet dit vermogen alleen 'opnieuw' geactiveerd worden… en hoe kan dat beter dan met een massage?


Massage biedt niet alleen therapeutische voordelen, massage kan ook onderliggende barrières doorbreken.
Massage is daarom bijzonder waardevol in onze westerse maatschappij, omdat aanraken in onze maatschappij sterk beperkt en geformaliseerd is.

In een wereld vol dure apparaten die het leven vergemakkelijken, kan het tóch heerlijk zijn om plezier te verschaffen met behulp van onze handen.


In Azië speelt aanraking in het dagelijks leven een zeer grote rol en behelst aanraking de genezing van lichaam en ziel.
Voor de Yanomani-stam bv., die in het regenwoud in Brazilië leeft, gaat het uitwisselen van nieuws en informatie, altijd gepaard met een aanraking.


Onze westerse geneeskunst daarentegen ziet lichamelijke symptomen vaak los van de persoon als geheel. En tóch is 'de handoplegging' eeeuwenoud en wordt massage al eeuwenlang gebruikt om het lijden van mensen te verlichten...!


De genezende kracht van aanraking 

Steeds terugkerende symptomen, zoals hoofdpijn, schouder- nek- en rugklachten, stofwisselingsklachten... hebben vaak met stress te maken en mogen niet worden genegeerd. 
Net als een machine kan een lichaam onder té veel druk 'opbranden' en moet het worden verzorgd en gekoesterd. 


" Lichaam en geest moeten tot rust kunnen komen om weer op te laden.
Regelmatig een massage-sessie inlassen kan daartoe bijdragen... "

 


Massage behoort eigenlijk tot de oudste en aangenaamste ontspanningstechnieken
en is in het Westen zéér populair. Door het verbeteren van de bloedsomloop, het verwijderen van gifstoffen en het wegnemen van spierspanning en stress, speelt massage een belangrijke rol in de holistische benadering van gezondheid en Wel-Zijn.

 

" Massage is de dag van vandaag de meest toegepaste aanvullende therapie en moet eerder worden beschouwd als een levenswijze, dan als een luxe. "Aanraking en massage wordt in toenemende mate gebruikt naast traditionele geneeswijzen, voor de behandeling van ziekten die veelal te maken hebben met spanning en stress. 
Als onderdrukte emoties, die zich vaak manifesteren in de spieren, door massage naar boven komen, is dat weldadig voor lichaam en geest. 
Massage hoeft niet veel van je tijd te kosten: anderhalf uurtje per week is voldoende om lichaam en geest terug in balans te brengen!


Massage is ontspanning & voeding voor lichaam en geest. 
Warm en veilig aangeraakt worden is één van onze basisbehoeften. 
Massage is bewust jouw lichaam voelen, genieten en 'getuige' worden van alle fysieke en emotionele gewaarwordingen. Bewust worden van jouw (seksuele) levensenergie!
Daardoor krijg je meer contact met jouw lichaam én een stuk van jezelf.


Tot slot, massage kan ook een goede én aangename ondersteuning zijn van een therapeutisch proces…! 
Symptomen worden niet ‘langer’ meer onderdrukt, maar juist gebruikt om verbanden te leggen. Op die manier kom je al gauw tot bij een diepere betekenis van de symptomen, en kunnen de eerste stappen naar herstel & vernieuwing gezet worden.

 

" Durf te gaan voor jouw 'Adem-Ruimte' en de ont-moeting met je-Zelf...! "

 

Nieuwsbrief

Wens je regelmatig op de hoogte gehouden te worden van onze aanbiedingen, activiteiten en workshops?
Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief.

CONTACTFORMULIER
Als u meer informatie wilt kunt u dit formulier invullen. Ik tracht het zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Vult u alstublieft alle verplichte velden in.
Gelieve je naam in te vullen!
Gelieve je email adres in te vullen aub
Gelieve je telefoon- of gsmnummer in te vullen!
Gelieve je bericht in te vullen!

Contact


Nadine Dernaucourt

DE RUIMTE

Praktijk voor meer
'Adem-Ruimte' 


Ragestraat 38
9620 Zottegem (O-VL)
met parkeergelegenheid voor de deur
 
 
0493/50 49 49
 
 
 
   BTW: BE 0859.745.147