• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Tantra

 

De tantra-visie naar het boek van Margot Anand ‘een weg naar intimiteit en extase’...

Tantra begint bij jezelf, precies zoals je bent, hier en nu, met het verlangen jezelf beter te leren kennen, je hart te openen voor de vreugde van het liefhebben.
Tantra is een levenservaring. Het leven begrijpen wil zeggen, je erin engageren, en zo transformeren en evolueren.
In tantra bestaat er geen begrijpen zonder het werkelijk te ervaren. "Je leert geen piano spelen door een boek te lezen…!"
Tantra is het opdoen van ervaringen, verrijkingen, inzichten, van eeuwig zoeken, van uitdiepen, van volledig en ten volle leven en be-LEVEN.

 

 


De tantrische leer kent veel vormen binnen het hindoeïsme en boeddhisme, waarbij de gebruiken, teksten en interpretaties verschillen. Binnen alle tradities treedt een ervaren leermeester als gids en/of 'inwijder' op.

Het tantrisme wordt als methode tot zelfverwerkelijking in dit leven ook wel de snelweg naar verlichting genoemd. Eén van de aspecten van het tantrisme, is de gebruikmaking van de seksuele energie, alwaar deze wordt aangewend voor spirituele transformatie.
De tantrische leer stelt dat geest en materie, als manifestaties van de kosmische energie, eerder van spirituele dan van materiële aard zijn. 
Hoewel er ook gedetailleerde beschrijvingen zijn van rituele seks binnen de boeddhistische traditie, wordt de seksuele daad hier eerder als een bijkomstigheid beschouwd, als methode voor het opwekken van seksuele energie ten behoeve van transcendente ervaringen.

 

" De tantra-visie accepteert alles.
Alles wat je ervaart is een gelegenheid om iets te leren over jezelf..." 

 


Een situatie waarin je je bv. gefrustreerd voelt, wordt in tantra niet als ‘negatief’ beschouwd, maar als iets om van te leren.
De tantra-visie is er één van heelheid, die alles omvat, omdat iedere situatie – al dan niet plezierig – een gelegenheid biedt om bewuster te worden van wie je bent, en te leren hoe je je capaciteiten kunt vergroten. Dat geeft je een unieke gelegenheid om alle aspecten van jezelf te integreren, ook die kanten van jezelf die je gewoonlijk zou verwerpen of verbergen.


Deze visie erkent ook dat in elk volwassen mens een natuurlijk, onbedorven en kinderlijk wezen huist, dat open en onschuldig onbekend terrein kan verkennen. De onschuld van dit wezen is onaantastbaar en staat voor ons natuurlijk vermogen om van het leven te genieten, lief te hebben, te spelen en extatisch te zijn.
Dit betekent dat wij, als we ons ontdoen van de stereotiepe rolpatronen, onze seksuele identiteit geweldig kunnen uitbreiden en zo eer bewijzen aan die polariteiten in onszelf, die tot nu toe grotendeels genegeerd werden.


In tantra wordt de man aangemoedigd, zijn zachte, ontvankelijke, kwetsbare, vrouwelijke aspecten te ontdekken.
Hij kan de last van zijn mannelijke verantwoordelijkheid afleggen, zijn prestatiegerichtheid 'vergeten' en ontspannen… de tijd nemen voor seksualiteit... vrijen zonder een specifiek doel na te streven en zichzelf toestaan te ontvangen, terwijl zijn partner het initiatief neemt.


De vrouw van haar kant kan haar mannelijke aspecten ontdekken en erkennen dat zij in staat is krachtdadig de leiding te nemen bij het liefdesspel, nieuwe manieren van vrijen te verzinnen en te onder-Wijzen, en zichzelf en haar partner genot te verschaffen.


De man geeft zijn mannelijkheid niet op, en de vrouw haar vrouwelijkheid niet.
Beiden vergroten énkel hun vermogen om de andere pool erbij te betrekken.

Als de mannelijke en vrouwelijke pool met elkaar versmelten, ontstaat er een nieuwe dimensie, een sacraal aspect. Dan voel je je met je partner verbonden met alles wat leeft en liefheeft. 

 

In tantra wordt elke eenheidservaring gezien als de poort naar het Goddelijke, het kosmisch bewustzijn
Volgens tantra gaat het bij seks in de eerste plaats om energie. Tantra ziet energie als iets wat het leven in beweging houdt. In het menselijk lichaam is energie constant in beweging.
Het wordt tijd dat onze seksuele energie geaccepteerd, gerespecteerd en geleefd wordt! 


Tantra begint
bij jezelf, precies zoals je bent, hier en nu, met het verlangen jezelf beter te leren kennen, je hart te openen voor de vreugde van het liefhebben.
Tantra is een levenshouding.
Het leven begrijpen wil zeggen, je erin engageren, en zo transformeren en evolueren.
In tantra bestaat er geen begrijpen zonder het werkelijk te ervaren. "Je leert geen piano spelen door een boek te lezen…!"
Tantra is het opdoen van ervaringen, verrijkingen, inzichten, van eeuwig zoeken, van uitdiepen, van volledig en ten volle leven en be-LEVEN.  


De vrouw en de man in de Tantra

Het archetype van de vrouwelijke seksuele energie is dat van de dauwdruppel die zorgt voor de lotusbloem.
Als minnares is dit het vermogen om liefdevol te koesteren binnen het spel van haar seksuele aanwezigheid, eerder dan te vervallen tot liefde en seks. Voor de vrouw is het daarom belangrijk haar zachte innerlijke natuur te bewaken. Door de pornografische voorstelling van het liefdesspel en ontgoochelingen uit het verleden (is het dát maar?), komt er gemakkelijk een verharding van de seksuele houding van de vrouw, waardoor ze meer op de cliché-matige stoere man gaat lijken.

Ze dient liefdevol aanwezig te blijven met haar hart en thuis te komen in haar bekken als ze haar partner ontvangt.
De vagina is een tempel van liefde die ze beschermt uit liefde voor haar vrouwelijkheid

 

" Zonder seksuele meesterschap zal de vrouw de man niet naar zijn hoogtepunt kunnen begeleiden. "

 

 

Hoe kunnen beide partners groeien in seksueel meesterschap?

Mannen
Mentaal : vooropgestelde ideeën loslaten.
Fysiek : bekken-bodem-spieren leren beheersen.
Gevoelsmatig : het hart van een minnaar ontwikkelen.

Vrouwen :
Mentaal : haar mannelijke aspecten ontdekken (daadkracht/leiding nemen) 
Fysiek : krachtdadig de leiding nemen bij het liefdesspel, nieuwe manieren van vrijen verzinnen en onderwijzen, en zichzelf en haar partner genot verschaffen.
Gevoelsmatig : het vuur van de man in toom houden en hem bij zijn zachte vrouwelijke gevoelsvolle kant brengen.


Vrouwen 
kunnen hun dynamisch aspect en hun Vrouw-Zijn terug ontdekken… 
Mannen mogen tijd nemen voor de liefde, leren ontvangen en genieten, hun verantwoordelijkheid naast zich neerleggen, hun prestatiegerichtheid vergeten en 'leren vrijen' zonder meegesleurd te worden in onmiddellijke lichamelijke impulsen en/of erotische fantasieën.
Vaak hebben ongeduld en afwezigheid in seksueel meesterschap bij de man tot gevolg dat het hele gebeuren na enkele minuten voorbij is. De vrouw voelt zich niet ten volle vanuit ZIJN hart bemind. Het respect en genieten in het huidig moment gaan verloren.


Mannen denken vaak dat ze de vrouw niet nodig hebben, maar niets is minder waar. De vrouw speelt een belangrijke rol om het vuur van de man in toom te houden.
Met haar zachte natuur kan zij hem meenemen naar het hemelrijk waar liefde en seks versmelten in een diepe eenheidservaring.


De man laat zich makkelijk 'vangen' door imagobeelden.  Er gaat veel aandacht verloren in verlangens, fantasieën en zelfs eisen. Het respect en genieten in het huidig moment gaat verloren. Zijn ongeduld en afwezigheid van seksuele meesterschap hebben vaak tot gevolg dat het hele gebeuren na enkele minuten voorbij is.
Maar meesterschap over de seksuele energie ligt ook in zijn bereik. Het vraagt op fysiek niveau om de bekken-bodem-spieren te leren beheersen, op mentaal niveau om het streven en de vooropgestelde ideeën los te laten, en op gevoelsniveau het hart van een minnaar te ontwikkelen…  


Met aandacht en adem kan hij kracht opbouwen om de seksuele energie door zijn hele lichaam te laten vloeien als een gouden nectar.
Binnen een context waar respect is voor elkaar, wordt dit een manier van dieper contact en liefde.


Veel mensen denken dat hun liefdesleven pas geweldig wordt als ze nou maar de ‘juiste partner’ zouden vinden.
Ze realiseren zich niet dat zij, door buiten zichzelf te ‘blijven’ zoeken, de verantwoordelijkheid voor hun genot uit handen geven.


Seksualiteit
wordt een geschenk voor beiden, door het scheppen van een ‘Goddelijke’ omgeving, door het overwinnen van psychische angsten en weerstand en door het stimuleren en op elkaar afstemmen van de verschillende energieniveaus… .
Dan is er geen gever en ontvanger meer, alles wordt één in verbondenheid en extase.
Het is een ervaring die de manier waarop je kijkt naar jezelf en het leven diepgaand kan raken en veranderen.

 

" Niet alleen geven levert plezier op, maar ook ontvangen. 
Als deze twee essentiële vaardigheden van de mens samen gaan, ontstaat er een cirkel die, naarmate hij meer 'gebruikt' wordt, steeds groter wordt.
Wanneer de cirkel eenmaal rond is dan geldt: 'hoe meer jij je overgeeft aan het gebeuren, hoe meer je krijgt'... "
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              George Leonard

Nieuwsbrief

Wens je regelmatig op de hoogte gehouden te worden van onze aanbiedingen, activiteiten en workshops?
Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief.

CONTACTFORMULIER
Als u meer informatie wilt kunt u dit formulier invullen. Ik tracht het zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Vult u alstublieft alle verplichte velden in.
Gelieve je naam in te vullen!
Gelieve je email adres in te vullen aub
Gelieve je telefoon- of gsmnummer in te vullen!
Gelieve je bericht in te vullen!

Contact


Nadine Dernaucourt

DE RUIMTE

Praktijk voor meer
'Adem-Ruimte' 


Ragestraat 38
9620 Zottegem (O-VL)
met parkeergelegenheid voor de deur
 
 
0493/50 49 49
 
 
 
   BTW: BE 0859.745.147